Promotia campaniei

Misticism si logica si alte eseuri
RUSSELL BERTRAND
Traducator: MONICA MEDELEANU
ISBN: 978-973-111-224-4
13 x 20 cm; 256 pp.
Pret catalog: 26,00 RON
Pret campanie: 20,80 RON
Lucrarea din 1918, Misticism si logica, porneste de la incercarea de a oferi raspuns unor interogatii fundamentale: 1. Care dintre cele doua modalitati de cunoastere, ratiunea si intuitia, este superioara – daca exista superioritate in acest caz? 2. Pluralitatea si diviziunea sint integral iluzorii? 3. Se poate vorbi despre o irealitate a timpului? 4. Carui tip de realitate apartin binele si raul? Raspunzind cu rigoare filosofica si coerenta logica acestor intrebari, Bertrand Russell desfide misticismul integral, dogmatic si pretins transcendent, dar retine ca pozitiva particulara experienta a iluminarii mistice, care se bizuie pe o intelepciune a simtirii demna sa devina atitudine existentiala, fara insa a fi transformata in crez de viata. Potrivit filosofului britanic, misticismul se defineste prin: 1. o cunoastere intuitiva, directa si instantanee a esentei aflate dincolo de realitatea empirica si iluzorie; 2. credinta in unitatea tuturor celor existente (negarea divizunii); 3. postularea caracterului iluzoriu al timpului (daca totul este unitar, atunci nu exista nici trecut, prezent sau viitor); 4. negarea realitatii raului, ce ar tine de lumea decazuta si divizata, guvernata de senzatii si experienta.

Centrul fiintei
DURCKHEIM KARLFRIED GRAF
Traducator: VIORICA JUNCAN
ISBN: 978-973-111-186-5
13 x 20 cm; 208 pp.
Pret catalog: 20,00 RON
Pret campanie: 16,00 RON
Karlfried Graf Durckheim - un nume prea putin cunoscut cititorilor din Romania. Pentru Occident, el este unul din cei mai buni ghizi spirituali contemporani prin cartile sale, un savant pasionat mai ales de "stiinta omului", un adevarat maestru al artei de a trai, in sensul in care a trai inseamna a-ti regasi radacinile fiintei si a trai pornind de acolo, devenind ceea ce esti destinat sa devii, inseamna a trece de la "ceva" la "cineva", cum spune Maurice Zundel.
Durckheim a simtit ca fiind de datoria lui sa integreze in propria sa activitate de psihoterapeut o traditie orientala, sa transplanteze in Occident experienta spirituala japoneza, asa cum atatia altii au incercat sa faca. Insa el a avut in vedere omul occidental si carenta lui spre deosebire de omul oriental. Suferinta fundamentala a omului este aceea de a-si fi strain lui insusi, de a nu putea sa fie cel care este in fond, in esenta lui. Femininul fiintei a fost dat uitarii. Preocuparea exclusiva pentru exterior, pentru stapanirea si organizarea existentei lui in lume l-a facut pe om sa-si uite dimensiunea esentiala in favoarea dimensiunii existentiale, sa-si piarda interioritatea. Toate cartile lui pledeaza pentru regasirea Fiintei si experimentarea realitatii ultime a omului.
Dintre cartile scrise de el amintim aici doar: Zenul si noi; Hara. Centrul vital al omului; Practicarea Caii interioare. Cotidianul ca exercitiu; Maestrul interior. Maestrul, Discipolul, Calea; A medita. Pentru ce si cum?; Experienta transcendentei etc.
In Romania, volumul de fata este abia a doua ocazie de a lua contact cu spiritualitatea lui Durckheim. Prima ocazie a fost cartea de dialoguri cu preotul ortodox francez Alphonse Goettmann.
*
Cartea de fata, CENTRUL FIINTEI, este conceputa de Jacques Castermane, omul care i-a fost discipol lui Durckheim mai bine de 20 de ani (1967-1988), din care mai bine de zece ani a lucrat alaturi de el, din inregistrarile discutiilor lor purtate de-a lungul anilor. Totodata avem si relatarea primei lui intalniri cu Graf Durckheim, in 1967 la un colocviu, bulversarea traita, socul celui care afla dintr-o data sensul mult cautat. La fel ca pentru multi altii care l-au intalnit Durckheim, si in viata lui Castermane exista un inainte si un dupa aceasta intalnire.
Viorica Juncan

Misteriile lui Zalmoxis
DANIEL CONSTANTIN
ISBN: 978-973-111-183-4
13 x 20 cm; 400 pp.
Pret catalog: 38,00 RON
Pret campanie: 32,00 RON
Misteriile antice, la grecii vechi, la romani si, in mare masura, si la egiptenii din antichitate, au ajuns cu timpul sa constituie adevarata religie a acestor neamuri, atunci cand adorarea zeilor oficiali a cazut, mai mult sau mai putin, in desuetudine.
Or, dupa marturiile autorilor antici si dupa cele ale autorilor moderni, tracii, in general, si geto-dacii, in special, au avut culte de mistere foarte dezvoltate. Mai mult, toate misteriile elenice existente la greci, in epoca clasica, erau de origine traca, fiind create de traci si impregnate de spiritualitatea traca. De aceea, am considerat util sa studiem aceste misterii ale geto-dacilor, care au constituit, de altfel, ca si la greci si la romani, adevarata esenta a religiei lor.
Constantin Daniel
*
Orientalistul Constantin Daniel intentiona inca din 1985 sa publice o lucrare dedicata cultului unei zeitati traco-getice, Zalmoxis. Abia astazi textul este gata de intilnirea cu publicul, caci pentru prima oara lucrarea Misteriile lui Zalmoxis vede integral lumina tiparului, altfel fragmente din ea fiind inserate in revistele vremii. Pornind de la putinele marturii existente (v. Herodot), Constantin Daniel ne propune o imagine convingatoare despre un cult dedicat unui zeu al misteriilor, asa cum gasim in Orientul Apropiat si in Grecia. Demersul orientalistului roman vizeaza atit analiza acestui cult, cit si plasarea sa in contextul cultural mai amplu al epocii. Interesul marturisit al autorului se indreapta catre radiografierea constantelor spirituale specifice religiilor si comunitatilor tracice, cu accentul pus pe lumea dacilor. Din acest punct de vedere, Zalmoxis apare ca o zeitate solara indeplinind un important rol mintuitor, el avind puterea de a-si recupera discipolii in vederea unei existente de dincolo de moarte.
Credinta in nemurire prezenta in ritul lui Zalmoxis este completata si de o practica vizind obtinerea unei austeritati stoice in viata cotidiana, bazata pe o moralitate exemplara. Constantin Daniel subliniaza descendenta uraniana a zeului, asimilindu-l lui Apollo, ca si faptul ca el ilustreaza o ideologie religioasa ce se opune traditiilor hedoniste si dionisiace de tip helenic. Cit priveste substanta concreta si tehnica a ritualurilor de initiere in misterii, aceasta consta, potrivit autorului, in deprivarea senzoriala a discipolilor prin claustrarea lor in grote intunecate, delirul si viziunile induse astfel fiind omologate ca reprezentari si mesaje transmise de divinitate.
Valentin Protopopescu
*
Lucrarea incearca sa expuna o perspectiva extrem de spiritualizata asupra religiei si comunitatilor trace, in general, cu un accent special pus asupra lumii dacice. Aceasta perspectiva isi gaseste justificarea in rolul influent pe care Zalmoxis si cultul sau de mistere l-au avut asupra lumii trace. Zalmoxis este infatisat drept o zeitate solara careia i se atribuie o importanta functie soteriologica, el fiind zeul in al carui paradis vor ajunge, dupa moarte, sufletele celor initiati in misteriile sale.
Ovidiu Cristian Nedu

Isihasmul sau mestesugul linistirii
ANDRU VASILE
ISBN: 978-973-111-214-5
13 x 20 cm; 240 pp.
Pret catalog: 24,00 RON
Pret campanie: 19,10 RON
Isihasmul este redescoperit. Lumea afla despre el, se apropie de el, vrea sa practice. Acest interes sporit se constata mai ales in spatiul ortodoxiei, unde isihasmul este "la el acasa". Catolicismul recupereaza si el isihasmul, Vaticanul da un indemn la integrarea acestei practici in viata spirituala. Astfel, in anii nostri, inceteaza definitiv o polemica veche.
Polemica isihasta a inceput la 1341, intre doua personalitati simbol: ortodoxul Grigorie Palamas de la Muntele Athos, adept al contemplatiei si aparator al isihastilor, si dominicanul Varlaam din Calabria, adversar al contemplatiei, adversar al rugaciunii isihaste, adept al autoritatii sacramentelor, al celor 7 taine.
Polemica aceasta, discutata cu obida de unii teologi, trebuie apreciata ca un catalizator formidabil: gratie ei, isihasmul a castigat contur precis, fundamentare teologica si filosofica, transformandu-se - din exercitiu individual izolat (datand din paleocrestinism), - in curent spiritual structurat.
*
Isihasmul (din grecescul hesychia = tacere, liniste si concentrare interioara) este o traditie contemplativa datand din primele secole ale erei crestine. El se organizeaza ca o miscare de renastere spirituala cu numele de "isihasm" in secolul XIV, pe Sf. Munte Athos. Dar practica "rugaciunii neintrerupte", care sta in centrul acestui curent innoitor, dateaza din vechime. Emblematice sunt cuvintele ingeresti, auzite in minte de Arsenie cel Mare (354-449), pe cand era un senator roman; cuvinte care i-au "programat" restul vietii, spre isihasm in Nitria (Egipt): "Tace, fuge, quiesce" (Taci, fugi, linisteste-te)".
Vasile Andru

Misterele supreme ale Naturii
PARACELSUS
Traducator: MONICA MEDELEANU; studiu de MIHAI VARTEJARU
ISBN: 978-973-111-201-2
13 x 22 cm; 224 pp.
Pret catalog: 26,00 RON
Pret campanie: 20,80 RON
Volumul Misterele supreme ale naturii aduna trei texte intr-un unic corpus dedicat explicarii enigmelor naturale: Despre tainele alchimiei (in trei tratate), Despre filosofia oculta si Arhidoxele magiei (in sapte tratate). Dincolo de stilul abscons si intens metaforic, specific epocii si autorului, cartea ne infatiseaza un amestec de retete ale transmutatiei si reactiilor chimice, o distinctie categoriala intre arta sacra a magiei si varianta degradata a acesteia, necromantia, o relationare sistematica a zodiilor, planetelor si maladiilor, urmata de dezvaluirea unei sume de taine ale naturii.
De numele lui Theophrastus Bombast von Hohenheim, supranumit si Paracelsus (1493-1541), se leaga numeroase legende. A fost medic, aventurier, fizician, alchimist si magician, dar si metafizician, mag si astrolog. Ca medic, a combatut teoria clasica a anticului Galenus, sustinind ca maladia reprezinta un dezechilibru nu al umorilor, ci al chimiei ce regleaza fiziologia. Spirit vizionar, el a atribuit vindecarea unui raport optim intre simptom si tipul medicamentatiei folosite. Fascinat ca orice alchimist de gasirea pietrei filosofale, dar si de transmutatia diferitelor metale in aur, Paracelsus ramine in istoria stiintelor chimice drept cel dintii care a folosit in laborator un aparat de distilare prin utilizarea vaporilor de apa. De asemenea, el obtine hidrogenul din otet si pilitura de fier, iar eterul etilic din etanol si vitriol. Filosofia sa, de filiatie neoplatoniciana, este una de factura panteista, holista si cosmologica, caci Universul sau Intregul se manifesta prin parte, iar individualul participa la coerenta generalului. Natura musteste de spirit, care este esenta Universului. Natura umana este tripartita, fiind constituita din trupul elementar (carcasa), corpul astral (sufletul) si corpul eteric (spiritul).
*
Teoria medicala a lui Paracelsus era strans legata de filosofia naturala, de experienta si de observatie. Sistemul lui Paracelsus era bazat pe filosofia neoplatonica, in care ni se spune ca viata omului este considerata a fi inseparabila de cea a universului. Pentru el, scripturarul limus terrae, din care este creat trupul omului, este in realitate un extras al tuturor fiintelor create anterior.
Samuel Weiser
*
Pe scurt, iata care ar fi teoria generala, intr-un fel filosofia lui Paracelsus: Unitatea este legea dominanta a universului, unitatea fortei, unitatea materiei iar ansamblul acestor unitati este Dumnezeu, unic in chip infinit si infinit in chip unic. Esenta universului nostru este Legea, ansamblu regulilor ce guverneaza actiunile si reactiunile modalitatilor vitale. Caci materia intreaga este impregnata de viata, care se manifesta sub tot atatea aparente si prin intermediul tot atator organe cate fiinte. Viata fiind unica si modalitatile sale felurite, totul nu este decat raport si totul nu este decat armonie. Prin urmare, filosofia lui Paracelsus, este in realitate mult mai elevata decat am vrut noi sa credem.
Marc Haven

Al treilea ochi
LOBSANG RAMPA
Traducator: MARIANA BURUIANA
ISBN: 978-973-111-206-0
13 x 20 cm; 288 pp.
Pret catalog: 26,00 RON
Pret campanie: 18,40 RON
De ce oare soarta Tibetului si-a gasit un ecou atat de profund in lumea intreaga? Nu poate fi decat un singur raspuns: Tibetul a devenit simbolul a ceea ce reprezinta aspiratia intregii umanitati de astazi: statornicia unei traditii care isi afla radacinile nu numai intr-un trecut istoric sau cultural, ci si in cea mai profunda traire omeneasca, in al carei adanc acest trecut este pastrat cu sfintenie ca o permanenta sursa de inspiratie.
Dar mai mult decat atat, ce se intampla acum in Tibet este simbolic pentru intreaga soarta a umanitatii. Ca si cum totul s-ar desfasura pe o scena imensa, noi suntem martorii confruntarii intre doua lumi, confruntare ce poate fi interpretata, din perspectiva spectatorului, fie ca o lupta intre trecut si viitor, intre traditie si progres, credinta si stiinta, superstitii si cunoastere, fie ca o lupta intre libertatea spirituala si puterea materiala, intre intelepciunea inimii si cunoasterea mintii, intre demnitatea individului uman si instinctul de turma al maselor, intre credinta unei sorti mai bune a omului prin dezvoltare spirituala si increderea in prosperitatea materiala.
Stim ca Tibetul nu va mai fi niciodata la fel ca inainte chiar daca isi va recapata independenta, dar nu asta este cel mai important. Ceea ce conteaza intr-adevar este ca perpetuarea culturii spirituale a Tibetului, care se bazeaza pe o traditie vie si pe o legatura constienta cu originile sale, sa nu se piarda.
Prin toate cartile pe care le-a scris, Lobsang Rampa pledeaza viu si convingator pentru acest lucru.

Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient
COUSINS NORMAN
Traducator: GABRIELA CALTUT
ISBN: 978-973-111-225-1
13 x 20 cm; 224 pp.
Pret catalog: 23,00 RON
Pret campanie: 18,40 RON
In cartea Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient. Consideratii asupra vindecarii si regenerarii (1979), prefatata de Rene Dubos, autorul aduce in discutie chestiunea relatiei din pacient si medic, subliniind importanta participarii active a bolnavului la alegerea tratamentului si mai ales responsabilizarea acestuia in procesul de reabilitare. Forta de a ride si vointa de a trai sint conditii indispensabile unei vieti sanatoase si unei longevitati biologic legitime. Fara colaborarea deplina dintre minte si trup, care "sa se integreze pe baza vointei intr-un proces creativ de schimbare adaptativa" nici sanatatea, nici longevitatea nu sint posibile. Notiuni precum placebo, asumarea durerii, creatia si experienta medicala sint integrate holist intr-un discurs argumentativ care se sprijina pe o cantitate impresionanta de cazuri clinice.
Anatomia unei boli a fost prima carte scrisa de un pacient care se refera la interesul nostru de a ne lua in stapanire propria sanatate. Se afla la originea revolutiei din randul pacientilor care lucreaza cu medicii lor si isi folosesc umorul pentru a stimula capacitatea de vindecare a propriului corp.
Cand Norman Cousins a fost diagnosticat cu o boala paralizanta si ireversibila, acesta a pus bazele unei colaborari neobisnuite cu medicul sau si impreuna au putut sa depaseasca orice asteptari. Geniul doctorului a fost acela de a-si ajuta pacientul sa-si foloseasca propriile puteri: ras, curaj si tenacitate. Talentul pacientului a fost acela de a mobiliza propriile resurse naturale ale corpului, dovedind cat de eficienta poate fi mintea ca instrument al vindecarii.
Anatomia unei boli este un best-seller revolutionar despre lupta cu o boala mortala prin umor si participarea pacientului. Aceasta remarcabila poveste a triumfului spiritului uman produce la fel de multa inspiratia acum ca si atunci.

Astrologia si Sexul - Influentele astrale si compatibilitatea in dragoste si casatorie
ROBSON ERWOOD VIVIAN
Traducator: DAN BUHNEA
ISBN: 978-973-111-217-6
13 x 20 cm; 240 pp.
Pret catalog: 23,00 RON
Pret campanie: 19,10 RON
O lucrare clasica in domeniul astrologiei relationale, Astrologia si sexul este ghidul perfect pentru cei ce doresc sa descopere modul in care astrele le influenteaza compatibilitatea in dragoste si casatorie.
Unicitatea lucrarii consta in modul in care autorul abordeaza problema partenerului, a complementaritatii eului, a contrapartii in care eul cauta sa isi gaseasca implinirea, nu doar sub aspect sexual, ci in tot ceea ce inseamna o relatie, un parteneriat. Astfel, atentia autorului se indreapta asupra casei a VII-a a hartii natale si a planetelor ce ocupa aceasta casa. Robson are in vedere cat de mult isi doreste nativul relatiile, daca se va casatori devreme sau tarziu, probabilitatea de a avea copii precum si eventualitatea divortului. Totodata, sunt oferite reguli pentru stabilirea datei casatoriei. Esentiala pentru determinarea compatibilitatii intre parteneri este metoda comparativa a hartilor astrologice, pe care autorul o prezinta in detaliu si o recomanda celor care sunt pe punctul de a-si uni destinele.
Lucrarea se incheie cu o remarcabila anexa in care autorul reuneste peste 200 de reguli si aforisme, provenite din surse stravechi indiene de o mare insemnatate istorica si practica pentru studiul astrologiei.

Bhagavad Gita
***(Bhagavad-Gita)
Traducator: SERGIU AL-GEORGE
ISBN: 978-973-111-198-8
13 x 22 cm; 240 pp.
Pret catalog: 30,00 RON
Pret campanie: 24 RON
Bhagavad-Gita reprezinta cea mai cuprinzatoare sinteza a spiritualitatii indiene, in care sunt asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcendentalismul monist upanisadic (preluat ulterior de Vedanta), dualismul Samkya, teismul de tip devotional si tehnicile spirituale yoga; intregul poem apare ca un amestec antinomic de reprezentari arhaice, uneori naive, si de rafinate solutii in problema optiunii si a libertatii.
Bhagavad-Gita a integrat toate modalitatile de transcendere a actului si ale constiintei fenomenale; asezand lucid si deliberat formulele ritualiste ale lumii arhaice alaturi de doctele formule de alienare ale constiintei, ea a reusit sa decanteze astfel esenta lor comuna si semnificatia lor universala, desprinsa de contextul cultural care le-a facut posibile. De aceea ar fi greu sa admitem ca textul marcheaza numai un moment sincretist; el este mai mult decat atat: un moment de lucida analiza aspirand la descoperirea functiei comune in pluralitatea experientelor spirituale indiene.
Dincolo de continutul sau filosofic, poemul este incarcat de o maretie si o fascinatie ce tin de esenta sa dramatica.
Sergiu Al-George

Civilizatia japoneza traditionala
SIMU OCTAVIAN
ISBN: 978-973-111-194-0
13 x 22 cm; 432 pp.
Pret catalog: 43,00 RON
Pret campanie: 34,40 RON
Aflata la o noua editie, revizuita si imbogatita, Civilizatia traditionala japoneza surprinde elementele definitorii ale poporului japonez si modul in care acestea s-au reflectat in cultura sa. Notiunea de civilizatie traditionala acopera intreaga perioada cuprinsa intre inceputurile tainice ale preistoriei, cand s-a inchegat poporul japonez, pana la restauratia Meiji din 1868, ce a coincis cu noile avanturi moderne in care societatea japoneza a fost propulsata.
Traditia s-a impus in toate manifestarile culturale si artistice ale poporului nipon, fiind o sursa inepuizabila de contraste si frumos. Gingasia poetului si duritatea razboinicului coexista, surprinzator, in sufletul japonez. In plan spiritual si artistic, japonezul s-a identificat intotdeauna cu natura, cautand sa-si sincronizeze existenta cu marile ritmuri universale. Efemerul pe care japonezul l-a surprins cu atata sensibilitate in natura si apoi in arta, este modalitatea sa cea mai fireasca de comunicare a esentialului, a adevarului despre lume. Departe de a fi o tentativa sortita pieirii, cultivarea efemerului traduce dinamismul unui popor care cauta necontenit bogatia si prospetimea formelor de expresie.

Cunoasterea lui Dumnezeu
BARTH KARL
Traducator: LAURENTIU KERTESZ si EMANUEL FISTEAG
ISBN: 978-973-111-085-1
13 x 20 cm; 256 pp.
Pret catalog: 22,00 RON
Pret campanie: 17,60 RON
Intr-o lume in continua schimbare, omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si, in mod tainic, in partasie cu realitatea divina.
Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii umane in relatie cu Dumnezeu poate fi stabilita numai prin revelatia lui Dumnezeu in Iisus Hristos. Sensul si valoarea adevarata a omului pot fi intelese numai in aceasta lumina, potrivit lui Barth. In cele 20 de prelegeri care formeaza continutul acestei lucrari, Barth vorbeste cu tarie despre cunoasterea unicului si singurului Dumnezeu si despre slujirea lui Dumnezeu de catre om, oferind raspunsuri la intrebarile esentiale ale crestinatatii.
Pentru teologul reformat, Dumnezeu poate fi slujit doar prin unica si adevarata Sa Biserica, care il are pe Iisus ca fondator si principal sustinator. Pentru ca Dumnezeu se reveleaza omului prin Iisus Hristos, omul este chemat sa fie recunoscator, adica sa recunoasca gloria lui Dumnezeu in existenta sa si sa o actualizeze prin rugaciune, facand in asa fel incat sa aiba credinta in Dumnezeul care este Creatorul si Domnul intregii lumi.
*
Ce am sti despre intuneric, despre soarta si profunzimile vietii umane fara lumina revelatiei care strapunge intunericul? Cum ar putea omul sa stie ca a pacatuit impotriva lui Dumnezeu si ca este impotriva lui Dumnezeu, daca nu stie ca Dumnezeu este pentru el? Cum ar putea omul sa stie ca el insusi poate fi indreptatit fara sa faca absolut nimic, daca nu stie ca Dumnezeu Insusi l-a indreptatit pentru raul pe care il face? Daca stim ca am pacatuit fara motiv impotriva gloriei lui Dumnezeu si ne-am pierdut propria glorie, atunci stim deja ca gloria lui Dumnezeu a devenit cu atat mai mare. Daca stim ca nu ne putem salva pe noi insine, stim deja ca suntem salvati de Dumnezeu.
Karl Barth

Eu sunt Acela
NISARGADATTA MAHARAJ
Traducator: GABRIEL MATEI
ISBN: 978-973-111-211-4
13 x 20 cm; 512 pp.
Pret catalog: 40,00 RON
Pret campanie: 32 RON
Nisargadatta Maharaj, considerat astazi unul din marii intelepti ai veacului, iar cartea sa, Eu sunt Acela, o adevarata Biblie a secolului XX, a trait o viata obisnuita, pana la varsta mijlocie, fara nici cel mai mic semn al sfinteniei ce avea sa urmeze.
Intalnirea cu Sri Siddharameshwar Maharaj, maestrul spiritual al sectei hinduse Navnath Sampradaya s-a dovedit a fi punctul de cotitura al vietii lui. Gurul i-a dat o mantra si instructiuni pentru meditatie. Dupa aceea a inceput sa aiba viziuni si uneori cadea in transe. Ceva a explodat inauntrul lui, dand nastere unei constiinte cosmice, unui simtamant al vietii eterne.
In 1937, dupa ce a trecut dincolo de ideea "eu sunt trupul", el a dobandit o stare mentala atat de vie, atat de pasnica si de glorioasa, incat totul i s-a parut a fi lipsit de valoare in comparatie cu ea: a atins Realizarea de sine.
In perioada cuprinsa intre 1938 si1981, anul stingerii sale din viata, Sri Nisargadatta s-a intretinut cu numerosi vizitatori din India sau din diverse parti ale lumii aflati in cautarea unui autentic indrumator spiritual. Cu toate ca Maestrul nu avea educatie, conversatia lui era iluminata intr-un grad extraordinar. Dialogurile purtate cu aceste prilejuri au fost adunate in volumul de fata.
*
"Ce este rau in cautarea mintii dupa placut si in eschivarea ei de la neplacut ? Intre malurile durerii si placerii curge raul vietii. Numai cand mintea refuza sa curga odata cu viata si se poticneste de maluri, ea devine o problema. Prin curgere odata cu viata eu inteleg acceptare - lasand sa vina ce vine si sa treaca ce trece. Nu dori, nu te teme, observa actualul asa cum este si atunci cand se intampla, caci tu nu esti ceea ce se intampla, ci esti cel caruia i se intampla. In ultima instanta, tu nu esti nici macar observatorul. Tu esti potentialitatea ultima a carei manifestare si expresie este constiinta atotcuprinzatoare".
*
"Refuza toate gandurile cu exceptia unuia: gandul "eu sunt". Mintea se va revolta la inceput, dar cu rabdare si perseverenta ea va ceda si va ramane linistita. Odata ce vei fi linistit, lucrurile vor incepe sa se intample spontan si intru totul natural, fara nici o interventie din partea ta".
*
"Invata sa traiesti fara a te preocupa de tine insuti. Pentru aceasta, trebuie sa afli ca fiinta ta autentica este nesupusa, neinfricata, mereu biruitoare. O data ce stii cu certitudine absoluta ca nimic nu te poate tulbura in afara de propria ta imaginatie, ajungi sa nu mai tii seama de dorintele si fricile tale, de conceptele si ideile tale si sa traiesti numai si numai prin adevar".

Kabbala - Stiinta Secreta
PAPUS (DR. GERARD ENCAUSSE)
Traducator: RADU DUMA
ISBN: 978-973-111-199-5
13 x 22 cm; 352 pp.
Pret catalog: 38,00 RON
Pret campanie: 30,40 RON
Cei care poseda anumite cunostinte despre istoria poporului evreu stiu ca alaturi de Biblie a existat, daca nu dintotdeauna cel putin intr-un trecut foarte indepartat, o traditie menita sa explice si sa faca inteleasa Legea (Tora), atat pentru multimea profana cat si pentru o anumita categorie de initiati. Partea cea mai elevata a acestei traditii sau doctrina ei secreta este Kabbala.
Lucrarea lui Papus ofera explicatii detaliate asupra stiintei stravechi a Kabbalei - adica a traditiei orale transmise de mistica ebraica din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice. Cartea vine sa faca lumina intr-un domeniu despre care se vorbeste foarte mult, dar se cunosc extrem de putine lucruri. Autorul descrie originea, structura, filozofia si teozofia kabbalista intr-o maniera accesibila.
In general, in Kabbala sunt expuse regulile cu caracter teoretic si indrumarile de ordin practic ale stiintei oculte, insa cu greu se poate discerne raportul existent intre textul sacru propriu-zis si traditia ezoterica. Kabbala intruchipeaza esenta cunoasterii universului si a lui Dumnezeu, asa cum este ea perceputa in traditia ebraica veche. Principalele carti care o compun - Sepher Yetzirah si Zoharul, amplu descrise in lucrarea lui Papus - ofera o posibila cheie a cunoasterii mistice asupra creatiei si a naturii divine.
Completarile pe care autorul le aduce in Stiinta secreta reprezinta o analiza a modului in care filozofia Kabbalei a influentat gandirea crestina medievala si a impregnat toate stiintele oculte cu care a venit in contact. Supravietuind din antichitate in paralel cu stiinta moderna, ezoterismul este cel care sub diferite forme a perpetuat cunostiintele initiatilor din vechime. Geometria si numerologia sacra, magia, astrologia si alchimia, toate acestea sunt variante ale stiintelor secrete care au fost influentate de Kabbala.

Magia in istoria intelectuala a Europei
THORNDIKE LYNN
Traducator: ALEXANDRU ANGHEL
ISBN: 978-973-111-196-4
13 x 20 cm; 208 pp.
Pret catalog: 19,00 RON
Pret campanie: 15,10 RON
A vorbi despre magie in context cultural european reprezinta in primul rand o tentativa de reconsiderare a celei mai enigmatice si infloritoare arte din Evul mediu si Renastere. Nascuta inca din antichitate, deci cu mult inaintea misteriosului ev mediu, magia s-a dovedit a fi, prin multimea de practici si credinte ce le acoperea, prea prodigioasa pentru a fi lasata sa domneasca in voie alaturi de artele liberale.
Interzisa sau condamnata, neinteleasa sau nesabuit intrebuintata, magia are nevoie inainte de toate de o redefinire si o repozitionare in raport cu celelalte arte - obiectiv pe care aceasta lucrare si-l propune, nu intr-un mod partinitor, ci in chip cat mai fidel realitatilor culturale si istorice proprii epocilor considerate. Insemnatatea de care magia s-a bucurat in randul eruditilor antici si medievali este obiectivul studiului de fata. Modul in care elita intelectuala a trecutului s-a raportat la practicile magice formeaza un corp de dovezi elocvente care contribuie la sustinerea scopului mai sus enuntat. Astfel ca Dante accepta influenta constelatiilor asupra destinului uman; Pico della Mirandola afirma ca nicio stiinta nu a adus o dovada mai sigura a divinitatii lui Hristos decat stiinta magica si cabalistica... Albert cel Mare avea incredere in puterile miraculoase ale pietrelor pretioase care vindeca ulcere, combat otravurile, impaca inimile oamenilor si castiga batalii, in vreme ce un Roger Bacon ar fi considerat ca scopul stiintei experimentale este atingerea unor rezultate magice.
Ingemanarea magiei cu stiinta este evidenta, insa acest lucru trebuie stiut avand in minte faptul ca la vremea respectiva granitele erau cu mult mai largi, iar ceea ce noi intelegem azi ca stiinta putea la fel de bine sa faca obiectul magiei. Amestecul acesta fecund si prolific a condus in cele din urma la inflorirea stiintei in detrimentul magiei, vechile forme de manifestare fiind redefinite in acord cu noile mentalitati.

Mituri precolumbiene (Mexic - America Centrala - Peru)
SPENCE LEWIS
Traducator: MARIANA BURUIANA
ISBN: 978-973-111-218-3
13 x 22 cm; 336 pp.
Pret catalog: 33,50 RON
Pret campanie: 26,80 RON
Inalta civilizatie atinsa de popoarele din Mexic, America Centrala si Peru trebuie privita ca unul dintre fenomenele cele mai uimitoare din istoria omenirii. Operele artistice, realizarile tehnice, codurile legislative si religiile lor dovedesc ca ele au fost egale ca nivel de dezvoltare cu marile culturi ale antichitatii. Au dezvoltat o forma de scriere care in perioada descoperirii era apropiata de cea alfabetica, un sistem matematic unic si o stiinta a arhitecturii superioara in unele privinte celei de care Lumea Veche era atat de mandra...
Comparand miturile precolumbiene cu legendele Olimpului sau cu mai putin clasicele istorisiri ale Indiei, asemanarile si analogiile sunt frecvente. Dar in studiul amanuntit al miturilor si credintelor din Mexic si Peru suntem socati atat de stranietatea continutului cat si de tipul de gandire infatisat. Rezultatul secolelor de izolare se evidentiaza printr-un profund contrast de "atmosfera". E aproape ca si cand am sta o vreme pe tarmurile incetosate ale unei alte planete, contempland faptele unui popor ale carui moduri de gandire si simtire raman pentru noi complet necunoscute.
Lewis Spence

Procesul lui Iisus
DUTU MIRCEA
ISBN: 978-973-111-204-6
13 x 20 cm; 192 pp.
Pret catalog: 20,00 RON
Pret campanie: 16,00 RON
Acum 2000 de ani, intreaga viata capata o noua dimensiune prin procesul unui singur om. Trimis in lume pentru a o mantui, Fiul Omului aduce un mesaj puternic revelator si datator de viata vesnica, pentru care este acuzat si rastignit. Lumea este absolvita de pacate, iar in urma suferintelor indurate, Iisus devine prototipul condamnatului nevinovat si judecarea sa, simbol al erorii judiciare.
Aducand fata in fata cele doua lumi, imparatia cerurilor si cea omeneasca, procesul afirma de fapt ruptura dintre justitia divina si cea pamanteasca. "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta. Daca Imparatia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat sa nu fiu predat iudeilor. Dar acum imparatia mea nu este de aici" (Ioan 18,36) ii raspunde Iisus lui Pilat. Iisus nu este adeptul judecatii interumane, iar prin atitudinea sa ("Nu judecati, ca sa nu fiti judecati", Matei 7,12), transmite un mesaj intregii lumi: dreptatea adevarata apartine numai lui Dumnezeu.
Procesul lui Iisus este intai de toate unul al credintei si al crestinismului, deschizand calea spre minunea Invierii si a vietii vesnice. Prin judecata sa eronata, procesul inalta viata la un alt nivel de intelegere, in timp ce interpretarea si asumarea semnificatiilor sale contribuie in mod esential la definirea culturii juridice occidentale actuale.

Psihoterapie si consiliere centrata pe persoana
TOLAN JANET
Traducator: SIMONA TUDOR
ISBN: 978-973-111-178-0
13 x 20 cm; 272 pp.
Pret catalog: 29,00 RON
Pret campanie: 23,20 RON
Terapia centrata pe persoana este simpla, eleganta si universala. Intelegerea teoriei terapiei centrate pe persoane creeaza o intelegere profunda a complexitatii si bogatiei experientei umane. Fundamental centrata pe relatie, aceasta terapie are un caracter imprevizibil, fiind o activitate provocatoare care implica atat intelectul, emotiile si energia fizica.
Consiliere&Psihoterapie centrata pe persoana descrie toate aspectele relatiei terapeutice, de la prima intalnire si evaluarea initiala pana la incheierea cu bine a relatiei, si arata cum abilitatile si atitudinile practicianului centrat pe persoana sunt folosite in mod eficient in campul interactiunilor consilier-client. Conceptele centrale ale abordarii: contact psihologic, congruenta, empatie si apreciere pozitiva neconditionata, sunt definite ca baza nu numai a consilierii, ci si a rolului mai amplu al practicianului in interiorul organizatiei sau agentiei.
Volumul de fata este o introducere ideala atat pentru practicienii incepatori cat si pentru terapeutii mai experimentati care vor sa-si extinda domeniul. Subtilitatile abordarii centrate pe persoane sunt explorate concret, iar exemplele si exercitiile sunt folosite pentru a ajuta la intelegerea teoriei si la dezvoltarea abilitatilor.

Samanismul - Calatorie intre doua lumi
SIMU OCTAVIAN
ISBN: 978-973-111-212-1
13 x 20 cm; 288 pp.
Pret catalog: 26,00 RON
Pret campanie: 20,80 RON
Patrimoniu viu al umanitatii, samanismul este o sursa de cunoastere a omului si a naturii existentei sale. Mircea Eliade afirma ca samanismul este cea mai veche si mai larg raspandita traditie oculta. Aparut cu mult inainte de a se fi conturat institutiile religioase, samanismul a facilitat inca din vremurile ancestrale constientizarea valorii existentei omenesti, ancorata intr-o sacralitate ce avea nevoie sa fie recunoscuta si respectata.
Samanul este acel mesager, mediator intre doua taramuri, vizibilul si invizibilul, avand rolul de a stabili o legatura cu sacrul in folosul intregii comunitati din care face parte.
Definitoriu pentru calitatile samanului este modul cum comunica nemijlocit cu lumea nevazuta. In extazul samanic, sufletul propriu paraseste corpul fizic si patrunde in lumea de dincolo unde dialogheaza cu spiritele. Restabilind astfel legatura intre sacru si profan, samanul nu numai ca obtine binele semenilor sai, dar le reveleaza acestora stransa legatura care exista intre om si natura. Indemnul samanic era acela al respectului fata de sine, fata de ceilalti si fata de viata in general, deoarece omul nu este decat o particica din intregul cosmos.
Samanismul ne arata ca vizibilul nu este decat un strat subtire, un invelis fragil al invizibilului, care isi are temeiul in unitatea tuturor lucrurilor. In Univers, totul se leaga, existentele sunt egale valoric si depind unele de altele intrucat s-au ivit din aceeasi sursa sacra.

Vointa de a crede
JAMES WILLIAM
Traducator: ALEXANDRU ANGHEL
ISBN: 978-973-111-221-3
13 x 20 cm; 240 pp.
Pret catalog: 26,00 RON
Pret campanie: 20,80 RON
Aceasta carte cuprinde cinci prelegeri tinute de William James pe o serie de teme umane fundamentale: credinta, sinuciderea, rationalitatea, filosofia, constiinta si nemurirea. Toate aceste subiecte reprezinta elemente definitorii ale activitatii si gandirii umane in raport cu sine insasi si cu lumea care o inconjoara. Perspectiva adoptata de James in studiul acestor dimensiuni ale existentei umane este atat stiintifica cat si filosofica, filosoful american imbinand cele doua metode cu o abilitate si o ingeniozitate inconfundabile.
*
Poate ca cel mai tonic aspect din filosofia lui James este perspectiva sa despre ce este si ce inseamna cu adevarat filosofia. Lucrarea sa, Pragmatism, incepe in mod tipic cu un citat din Chesterton, care declara ca "cel mai important si practic lucru la un om este in continuare perspectiva sa despre univers. . . . Consideram ca intrebarea nu este daca teoria cosmosului afecteaza lucrurile, ci daca, pe termen lung, le afecteaza altceva". Iar James sustine paradoxul sau cu explicatia: "Filosofia care este atat de importanta in fiecare dintre noi nu e o chestiune tehnica, ci este sentimentul mai mult sau mai putin constient al sensului sincer si adanc al vietii. Este doar partial dobandita din carti; reprezinta modul nostru individual de a vedea si de a simti intreaga solicitare a cosmosului".
Aceste cuvinte pun in discutie conceptia filosofica considerata sacra de marea majoritate a filosofilor profesionisti, care ar socoti subiectul lor degradat de orice condescendenta fata de motivul uman. Acestia ar putea vorbi in tonuri intrucatva incerte despre pozitia rezervata eticii, dar, in ceea ce priveste logica si metafizica, ei sustin cu o mare demnitate si siguranta ca telul nostru este pur impersonal si "obiectiv", si ca nu are nimic de-a face cu viziunea personala sau chiar si cu "paliativele practice" ale stiintei umane. James i‑a deranjat pe unii si i‑a atras pe ceilalti tocmai pentru ca a venit cu ideea inovatoare de a refuza sa trateze filosofia ca pe un amuzament nefolositor sau ca pe o "gimnastica intelectuala", si a cerut in schimb sa se intocmeasca o legatura rationala intre "teoriile" sustinute de filosofii profesionisti in amfiteatre si credintele in functie de care fiintele umane traiesc in lume.
Dar aceasta noua perspectiva asupra scopului filosofiei presupune si reflecta o radicala schimbare de atitudine fata de faptele psihologiei. James a patruns pe un teren complet nou prin refuzul sau de a accepta dilema preliminara conform careia pentru a intelege viata spiritului trebuie ca aceasta sa fie redusa fie la un sistem de categorii intelectuale, fie la un set de principii mecanice.
Howard V. Knox